Välj rätt hjälm för säker åkning

Välj rätt hjälm för säker åkning

Under snabba åk gäller det att välja rätt skydd för att klara fall och hårda stötar. Ett åk utan eller med fel typ av hjälm kan resultera i bestående skador. Hjälmen ska vara anpassad efter dig som åkare och åkningen du utför. 

Vilken storlek ska jag ha?
Mät omkretsen på ditt huvud med ett måttband som du placerar strax ovanför ögonbrynen, vidare bakåt ovanför öronen och runt den bredaste punkten av ditt bakhuvud. Du kan utgå från tabellen nedan för att hitta rätt storlek för dina mått. Hamnar du någonstans mellan två storlekar, råder vi dig att testa de båda och sedan avgöra vilken som sitter bäst.

Hur sitter hjälmen?
Det enklaste sättet att avgöra om hjälmen sitter rätt är att genomföra ett skaktest. Ta på dig hjälmen och skaka ordentligt på huvudet. Sitter den löst och glider runt kan du gå ner en storlek. Sitter den stabilt kvar på huvudet utan att kännas för tajt har du hittat rätt. Sitter hjälmen däremot för hårt och trycker mot huvudet ska du gå upp en storlek.

Så slipper du glipan
När hjälmen väl sitter som den ska är det dags att hitta rätt goggles till din hjälm. Här vill vi undvika glipa mellan glasögon och hjälm och i stället hitta en kombination med sömlös passform. För att vara helt säker väljer du goggles och hjälm från samma tillverkare för en garanterad funktion och bekväm känsla.

Hur ofta behöver jag byta hjälm?
Vid normalt användande där hjälmen inte utsatts för större stötar kan du ha din hjälm i 3-5 år förutsatt att den fortfarande passar dig. Vid större och hårdare stötar är hjälmen konstruerad att absorbera kraften från stöten och sprida den runt hela hjälmen. När det händer kollapsar eller spricker hjälmens inre och kan därför inte längre skydda mot en ny stöt. Då behöver du byta ut din hjälm. Vårda därför din hjälm ömt och använd den bara i backen.

Tillbaka till blogg