U8 – Börja enkelt, prioritera säkert

U8 – Börja enkelt, prioritera säkert

I U8 används inte alla skydd ännu, men det är ändock viktigt att prioritera säkerheten! Vi rekommenderar att man lägger extra fokus på en bra hjälm, det är A och O för våra små skidåkare. 

I U8 behöver du bara en typ av hjälm och vår rekommendation är en hjälm som är hel och hård över öronen. En hjälm är något åkaren kommer kunna använda i sin träningsutrustning fler år framåt, så välj en som har förutsättningar att kunna användas de närmsta åren. En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av/på och har bra passform. När du provar ut hjälm, tänk på att hjälmen ska sitta ordentligt på huvudet och att den inte glappar. Du ska med näppe få in ett finger vid tinningen. Hjälmar är inte anpassade för att man ska bära mössa under. Åkare i U8 ska du inte använda slalombåge på hjälmen; om du ramlar och slår ned bågen i snön kan du skada nacken. Viktigt att komma ihåg är att skydda hjälmen. Den tål bara en (1) rejäl stöt. Se till att den inte är förbrukad av att du tappat den på hallgolvet.

Vi rekommenderar även ett par goggles som passar till hjälmen, ett par som sluter tätt mot hjälmens ovankant. Mörka glas är bra för soliga dagar och ljusa glas är bra molniga dagar eller vid kvällsåkning. Ett tips är Zippy googles från Vola som passar perfekt även till de minsta åkarna och är ett bra sällskap i skidbacken oavsett väder och tid på dygnet. Detta eftersom den magnetiska skärmen som glasögonen har gör det enkelt att byta lins efter väder och ljus.

Zippy Googles

 

I den alpina sporten skiljer vi på olika stavar; till att börja med räcker det bra med ett par SL stavar. Det är bättre med för korta än för långa stavar. Du kan räkna ut vilken stavlängd du behöver genom att vända staven upp och ned, håll i spetsen på staven under trugan; då ska armen vara i 90 graders vinkel. Ett annat sätt är att ta personens längd i cm och multiplicera med 0,7, exempelvis 135*0,7=94,5 cm. I det fallet blir en 95 cm SL-stav utmärkt. 

Hos de flesta klubbar är ryggskydd obligatoriskt, vi rekommenderar alltid ryggskydd. Skyddet ska skydda ryggen vid fall eller vid kollisioner – och det är såklart av högsta vikt att prioritera säkerheten i backen.

Och, finns det en sak vi föräldrar kan göra, förutom att peppa och stötta våra barn, så är det att säkerställa att kanterna hela tiden är vassa på deras skidor – för det gör skillnad. Det är aldrig för tidigt att införskaffa ett Skidvårskit; Ett verktygskit från Vola med essentiella verktyg för slipning av skidor. 

 

Vola skidvårdskit
 

 

Sammanfattning grundutrustning U8

  • Hjälm
  • Goggles
  • SL stav
  • Ryggskydd
  • Tuning Vola skidvårskit
Tillbaka till blogg