U10 – Rätt teknik och rätt utrustning

U10 – Rätt teknik och rätt utrustning

För de lite större barnen börjar tekniken bli allt viktigare och då är det också viktigt med rätt utrustning för att göra skidåkningen glädjefylld. Då de går från U8 till U10 tänker vi oss att åkaren redan har en bra hjälm med tillhörande goggles, ryggskydd, en SL-stav samt att ni har ett skidvårdskit som gör att skidornas kanter alltid är välslipade, eller hur?

Ska ni köpa en ny hjälm i U10 rekommenderar vi en hjälm förberedd för löstagbar båge med hårda sidor så kan ni använda en hjälm för båda discipliner – i SL (SL= slalom) används båge från U12 och i GS (GS= giant slalom) används ingen båge. Är ditt barn i sista årskullen U10 kanske hjälmen ”hänger med” till U12 då båge krävs, det är då en fördel om man kan montera båge på den hjälm du köper. Alternativet är att ni införskaffar två hjälmar i U12; en för SL och en för GS. Viktigt att komma ihåg är att skydda hjälmen. Den tål bara en (1) rejäl stöt. Se till att den inte är förbrukad av att du tappat den på hallgolvet.

Det skiljer såklart både individuellt och mellan klubbar när åkarna börjar med långkäpp. Men många åkare börjar köra med långa käppar i denna åldersgrupp och då kan vissa skydd vara bra, men inte nödvändiga, att ha. Ett sådant är benskydd. Käpparna är mjuka och det gör inte ont när du får dem på benen, dock kan de slita lite på byxorna varför en del föredrar att använda benskydd även i U10. Detsamma gäller med ett skydd för händerna då de åker nära käpparna så satsa på ett par racehandskar från Energiapura.

Nu kan det även vara bra med en fartdräkt. Ur ett fartperspektiv så är fartdräkt egentligen befogat först i fartgrenarna och när barnen utvecklat sin åkteknik, men då alla stora barnen har det, ja, då brukar även de mindre vilja ha fartdräkt. Den ger också en skön åkkänsla. Vår favorit är Active Thermo som finns i tre färgval och är lite tjockare för höjd komfort i vinterkylan.

Använder ditt barn fartdräkt; tänkt på att ha ett bra underställ samt att komplettera med träningsshorts.

I U10 kanske det även är dags för er föräldrar att komma igång ordentligt med skidvården. Komplettera ditt Tuning Vola skidvårdskit med skidtvingar racing. Skidtvingar från Vola med vertikal justering och en bred klämma som håller skidan på plats under arbete utan att lämna märken. Vi lovar dig, när timmarna i vallaboden och de noggranna förberedelserna från dig resulterar i en triumf i pisten och vi får varma samtal från våra barn; då smälter vi, hittar ny energi och laddar om för nästa pass och hittar ny fart. Den alpina sporten är ett lagspel där varje roll är viktig, inte minst vi som på ett eller annat vis ger våra åkare de bästa förutsättningarna.

Sammanfattning grundutrustning U10

  • Hjälm
  • Googles
  • SL stav
  • Ryggskydd
  • Racevantar
  • Benskydd
  • Fartdräkt
  • Träningsshorts
  • Tuning Vola skidvårskit
  • Skidtvingar racing
Tillbaka till blogg