Så vallar du alpinskidan som ett proffs!

Så vallar du alpinskidan som ett proffs!

Gul, röd eller blå? Tagel, nylon eller brons? Flytande eller fast? Ja, det är många frågor som behöver besvaras innan vallad skida möter snö. Nedan går vi igenom de nödvändigaste verktygen, vilka vallor som passa olika typer av snö och i vilka temperaturer.

Se till att du har en bra plats för underhåll av dina skidor. Gärna en stabil arbetsbänk eller ett vallabord. Reser du ofta och vallar skidorna utanför hemmet kan ett ihopfällbart vallabord vara ett bra alternativ. Se till att ha skidtvingar att hålla fast dina skidor med under tiden du vallar och täck även över underlaget med tidningspapper för att slippa spill.

Börja med att rengöra underlaget för att vallan ska få bättre fäste. Torka av damm och smuts med en fuktig trasa och sen med en torr trasa. Använd gärna en borste vid rengörning och kom ihåg att alltid borsta åt samma hålla som skidan glider åt – från brätte och bakåt.

Dags att värma vallajärnet! Välj ett vallajärn med temperatursangivelse och en tjockare botten avsedd specifikt för skidvallning. Vanliga strykjärn håller inte temperaturen jämt under hela paraffineringen så ett vallajärn är att föredra. Värm upp vallajärnet till den temperatur som anges på den valda vallan. Sätt vallabiten mot järnet och droppa jämnt den smälta vallan över beslaget.

Stryk sedan ut vallan med järnet. OBS! var noga med att inte hålla strykjärnet för länge på samma ställe så att du inte skadar skidan. Låt vallan svalna ordentligt.

När vallan stelnat är det dags att skrapa bort överflödigt material och detta gör du med en plastsickel. Skrapa i jämna långa drag tills att du fått bort all överflödig valla. Även nu är det viktigt att du skrapa i åt samma hålla som skidan glider.

Borsta för att få bort all valla. Börja med att borsta underlaget med en grövre borste så som en mässingborste. Fortsätt sedan med en tagelborste och avsluta med att polera med en nylonborste.



Vilken valla ska jag välja?
Val av valla beror på främst två saker: temperatur och underlag. 

Glidvallan från Vola kommer i fyra olika temperaturskalor blå, lila, röd samt gul och är givetvis fri från fluor.

Blå passar temperaturer mellan -25° och -10°
Lila passar temperaturer mellan -12° och -4°
Röd passar temperaturer mellan -5° och 0°
Gul passar för temperaturer mellan -2° och +10°

Beroende på underlagd finns flera varianter av valla som passar bättre för antingen konstsnö, smutsig- eller kornsnö. Klicka här för att ladda ner en komplett vallaguide över Volas vallor.

Hur ofta behöver jag valla mina alpina skidor?
Hur ofta du behöver valla dina skidor beror främst på hur ofta du åker och på vilket underlag och hur mycket det sliter på vallan.

Några talande tecken på att du behöver valla dina skidor är:

  • Dåligt glid
  • Snö fastnar under skidorna
  • Belaget känns torrt och ser matt ut
Tillbaka till blogg