Mot en fluorfri säsong!

Mot en fluorfri säsong!

Dags att lämna fluorvallan bakom sig och gå in i säsongen fluorfri. Då krävs en helrengöring av arbetsmiljö och verktyg. Nedan har vi samlat tips på vad som behöver rengöras och hur du gör det på bästa sätt.

Börja med att rengöra de större ytorna som vallabod, vallaställ och vallabord för att sedan fortsatta med mindre delar så som verktyg och skidor. Detta för att du inte ska behöva gå tillbaka och göra om vissa moment.

Det viktigaste är att få bort dammpartiklar när du rengör verktygen. Rengör därför noggrant dina verktyg exempelvis med en dammsugare och en trasa.

Borstar rengör du enklast genom blötlägga dem i Flour Clean och avsluta med dammsugning när de torkat. Mjukare borstar av ull och fleece är svårare för att rengöra och ibland tyvärr helt omöjliga att få helt rena. Vår rekommendation är i första hand att byta ut dessa verktyg mot nya. Sicklar rengörs du enklast med Flour Cleaner. Ditt vallajärn rengör du genom att ”smälta ut” fluorfri mjuk valla på den heta ytan och torka av den med ett rent papper. 

Dammsug noga skidfodral och vallaboxar. Behövs det torkar du även ur dessa med en fuktig trasa. Tvätta de kläder och förkläden du använder vid vallning innan du börjar använda fluorfria produkter. Använder du samma kläder är risken för kontaminering av skidor och verktyg stor.

Det har visat sig att stenslipning som metod för att rengöra belaget inte är helt tillförlitligt. Efter stenslipning rekommenderar vi därför att varmsickla belaget flera gånger med flourfri valla.

Rengör först dina skidor minst två gånger med flytande Flour Clean. Borsta med mässingsborste mellan påläggningarna och låt torka. Observera att borstning har visat sig vara avgörande då du ska få bort din flourvalla; det räcker inte att endast torka, du måste borsta ur det blöta belaget för att uppnå önskat resultat. Avsluta med att varmsickla dina skidor. I vår webshop säljs endast flourfria produkter.

Friskrivning; Texten i dokumentet är en rekommendation och kan inte betraktas som en regel eller en anmodan. Varje skidklubb ansvarar för att utveckla sina egna rengöringsmetoder. 

Tillbaka till blogg