Konsten att välja rätt stavar

Konsten att välja rätt stavar

Att välja rätt stav efter tillfälle och åk är en viktig del av den alpina sporten, både vad det gäller chans till goda resultat och för en skön åkkänsla. 

För stavar bör du ha i åtanke att de inte ska vara för långa, hellre att de är något för korta. Det finns två olika typer av stavar, en SL och en GS stav. GS staven är ofta lite ”krokig” för att följa kroppen när åkaren går ner i fartställning. En GS stav kan vara lite längre än en SL stav. Är handskydd (se längre ned för information om stavskydd) monterade på SL-stavarna bör man ha en extra uppsättning stavar för GS för att undvika skaderisk på händerna och fingrarna i lite högre farter, annars fungerar samma par stavar till både SL och GS. 

För att räkna ut stavlängden kan du använda dig av olika mått: 

  1. Vänd staven upp och ned, håll i spetsen på staven. Då ska armen vara i 90° vinkel. 

  2. Ett annat sätt är att ta personens längd i cm och multiplicera med 0,7. Till exempel 135x0,7=94,5. Då blir en 95 cm SL stav utmärkt. 


Nedan tabell visar ungefärliga rekommendationer på stavlängder:
 

 

Handskydd 
Handskydd (även kallade Gate Guard) används i slalom för att blockera långa portar från och med klassen U12 och uppåt. Det finns diverse former och storlekar. Vissa tillverkare säljer stavar med färdiga handskydd, andra måste man installera själv.

Andra års U10 brukar prova på att köra med långa portar i slutet av säsongen, tidigare än så finns inget behov för våra åkare att ha handskydd på stavarna. 

Här kan du ladda ner hela stavguiden som pdf

Tillbaka till blogg